Preorthodontie bij jonge kinderen

Een foutieve beet (dysgnathie) is meer als een foutieve belasting van de tanden.
Een mond is veel meer als het orgaan om voedsel te kauwen.

Een belangrijke rol in de ontwikkeling van een foutieve beet spelen o.a. de volgende factoren:
  • Mondademhaling
  • Slikstoornissen (infantiel slikken)
  • Duwen van de tong naar voren tegen tanden of tussen de tanden door als er een of meerder tanden ontbreken (tongtrusten)
  • Open beet voortanden of zijkant.

Voor de ontwikkeling van de boven- en onderkaak is een goede functie van de kauwspieren zeer belangrijk en de positie van de tong in de mond speelt hierbij een grote rol.

Het is van groot belang een foutieve beet op zeer jonge leeftijd al te corrigeren omdat met het ouder worden de foutieve beet toeneemt en op den duur chronische klachten kan veroorzaken zoals hoofdpijn en nek- en schouderklachten.

Het kan ook voorkomen dat uw kind zijn of haar lippen niet kan sluiten, de lippen op elkaar perst, op een wang bijt of zuigt en langdurig op de duim of vingers blijft zuigen. Tot het 3de jaar is zuigen toegestaan; liever op een fopspeen als op de duim / vingers. Door deze slechte gewoontes kan ook een foutieve beet ontstaan. Deze slechte gewoontes kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door problemen in de statiek / houding, onbalans tussen tong-, wang- en lipspieren en chronisch verstopte neuzen.

Bemerkt u bovenstaande zogenoemde bad habits (slechte gewoontes) bij uw kind, neem dan contact met ons op.

© Copyright 2016 Osteopathie Aalsmeer. Alle rechten voorbehouden